Tuesday 6 March 2012

Keeletegu 2011

Veel viimaseid päevi on võimalik osaleda konkursi Keeletegu 2011 rahvahääletusel, et valida eelmise aasta parimat keeletegu. Emakeele Selts on esitanud konkursile 9 tegu ja rõõm on teatada, et üks nendest, "Kõnetuvastusrakendused nutitelefonidele", on sündinud minu töö osana, koostöös Kaarel Kaljurannaga.

Meie teo üldisem eesmärk on eesti keele kõnetuvastuse kättesaadavaks tegemine mobiilsetel platvormidel, st väikestel kaasaskantavatel seadmetel, kus tavaline arvutikasutajaliides, mis põhineb hiirel, klaviatuuril, suurel monitoril jms pole mõeldav. Kõnetuvastuspõhised kasutajaliidesed teevad võimalikuks palju mugavama suhtlemisviisi, ja on juba toodetes nagu Google Voice Search ja Apple'i Siri kasutust leidnud. Nendes toodetes puudub aga eesti keele tugi ja karta on, et niipea see sinna ei teki. Sellepärast ongi vajalik kõnetehnoloogiat ja selle rakendusi Eestis kohapeal arendada.

Meie teo teine oluline aspekt on selle avatus, mis tähendab nii kogu süsteemi modulaarset arhitektuuri kui ka selle vaba lähtekoodi. Lähtekood on lisatingimusteta ja tasuta taaskasutatav ka kommertsrakendustes. Nii on võimalik nt firmadel luua eestikeelse aadressiotsinguga navigatsioonisüsteemi autodele, kõnekäsklustel põhinevat juhtpaneeli "targale majale" jms.

Me oleme ise loonud 3 tasuta rakendust Androidiga nutitelefonidele: Kõnele, Arvutaja, ja Diktofon. Kõnele on moodul, mis teeb eestikeelse kõnetuvastuse kättesaadavaks kõikides teistes telefoni installeeritud rakenduses. Nii saab eestikeelse kõne abil nüüd dikteerida SMSe ja e-kirju või sooritada veebiotsingut. Arvutaja on kõnepõhine kalkulaator, mõõtühikuteisendaja, ja kaardipäringusüsteem. Diktofon transkribeerib pikemaid kõnelindistusi (nt intervjuusid) ning võimaldab transkriptsioonist märksõnapõhist otsimist.

Kutsun kõiki üles Keeleteo nominentidega tutvuma ja teiste hulgas ka teo nr 7 eest hääletama.

Internetihääletus toimub siin: http://www.hm.ee/keeletegu2011

Keeleteoauhinna statuudi kirjeldus on siin.

Demovideod:




2 comments:

  1. Palju õnne võidu puhul! Mis auhinnaks on?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auhinnaks oli mõlemale 325 euro väärtuses Apollo kinkekaarte.

      Delete